Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση, η οποία προκαλείται από πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Στον καρπό βρίσκεται ο καρπιαίος σωλήνας, ένα οστέινο τούνελ που έχει σαν οροφή ένα σκληρό σύνδεσμο, τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Μέσα από αυτό το τούνελ διέρχονται εννέα καμπτήρες τένοντες και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο ελέγχει την κινητικότητα και την αισθητικότητα του αντίχειρα και των τριών πρώτων δαχτύλων (δείκτη, μέσο και μισό παράμεσο).
Διάφορες καταστάσεις όπως το οίδημα του τενόντιου ελύτρου, η πάχυνση του εγκάρσιου συνδέσμου, η ύπαρξη ενός γαγγλίου κτλ. μπορεί να αυξήσουν την πίεση στο εσωτερικό του καρπιαίου σωλήνα. Η αυξημένη αυτή πίεση στο μέσο νεύρο προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και το μούδιασμα στον αντίχειρα, δείκτη και μέσο δάκτυλο. Ο πόνος και το μούδιασμα συχνά εντείνονται τη νύχτα. Πολλοί ασθενείς ξυπνάνε τη νύχτα και τινάζουν το χέρι τους προκειμένου να απαλλαγούν από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αρχικά είναι περιστασιακά και σε ορισμένες κινήσεις αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμα. Επίσης πολλοί ασθενείς παραπονούνται για μια αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζεται ατροφία του θέναρος, αδυναμία στις λεπτές κινήσεις όπως το κούμπωμα των κουμπιών του πουκαμίσου κλπ.
Η διάγνωση τίθεται με την βοήθεια της λήψης ενός λεπτομερούς ιστορικού, την κλινική εξέταση καθώς και μια σειρά κλινικών δοκιμασίων που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του ασθενούς. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα).
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά, ανάλογα το στάδιο της νόσου και την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία.
Κατά κανόνα τα αρχικά στάδια του συνδρόμου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση του άκρου, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και χρήση νυκτερινού νάρθηκα. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εγχύση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα.
Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, με την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου. Η αποσυμπίεση γίνεται μέσω μίας μικρής τομής, μήκους περίπου 2-3 εκατοστών στην βάση του καρπού. Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.
Ο ιατρός Γεώργιος Ροντογιάννης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε το 2012 έως και το 2021 στην Γερμανία, όπου και απέκτησε μεγάλη εμπειρία τόσο στον τομέα των αρθροπλαστικών και των αρθροσκοπήσεων όσο και σε αυτόν της τραυματολογίας.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε επιμελητής της κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital και παράλληλα διατηρεί ορθοπαιδικό ιατρείο στη Χαλκίδα.
Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή
17:30-21:30 (κατόπιν ραντεβού)
Τηλ. επικοινωνίας:
2221021010
6986740252
Χειρουργός ορθοπεδικός
Φαβιέρου 13, Χαλκίδα 34 100
2221021010
6986740252
Φαβιέρου 13, 34100 Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 2221021010
Κινητό: 6986740252
Web: https://georgiosrontogiannis.gr/
Δευτέρα/ Τετάρτη/ Παρασκευή:
09:00 – 13:00 Εξωτερικά ιατρεία Metropolitan Hospital
17:30 – 21:30 Ιατρείο Χαλκίδα
(κατόπιν ραντεβού)
Τρίτη/ Πέμπτη:
Ημέρες χειρουργείων