Η επικονδυλίτιδα είναι μια συνηθισμένη επώδυνη πάθηση του αγκώνα. Αφορά κατά κύριο λόγο ενήλικες ηλικίας 30-50 ετών και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων (σύνδρομο υπερχρήσης). Αυτή συνήθως προκαλείται είτε στα πλαίσια μιας αθλητικής δραστηριότητας, είτε λόγω χειρωνακτικής εργασίας. Μερικά από τα επαγγέλματα που ταλαιπωρούνται συχνά από επικονδυλίτιδα είναι του υδραυλικού, του ζωγράφου, του κρεοπώλη, του ξυλουργού, του μάγειρα, του πιανίστα και της γραμματέως (και γενικότερα αυτού που δουλεύει πολλές ώρες με υπολογιστή).
Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν είναι αθλητές ή χειρώνακτες. Ως συνέπεια αυτής της καταπόνησης δημιουργούνται μικροτραυματισμοί στην περιοχή της έκφυσης των μυϊκών ομάδων, που προκαλούν τοπική φλεγμονή, μικρορήξεις και τελικά εκφυλισμό των τενόντων.
Ανάλογα με την θέση των συμπτωμάτων και τις μυϊκές ομάδες που νοσούν, η επικονδυλίτιδα ταξινομείται σε έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και σε έσω επικονδυλίτιδα (golfer’s elbow). Η έξω επικονδυλίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφη και αφορά τους εκτείνοντες τένοντες. Στην έσω επικονδυλίτιδα νοσούν οι καμπτήρες τένοντες και αφορά κατά κύριο λόγω αθλητές.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη περιοχή του αγκώνα, ο οποίος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον καρπό ή και τα δάκτυλα. Ο πόνος του αγκώνα του τενίστα (tennis elbow) εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ακριβώς στο σημείο κατάφυσης των τενόντων του αντιβραχίου. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται σε όλο τον πήχη μέχρι και τον καρπό. Δύναται να περιορίσει σημαντικά, ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το στρίψιμο ενός κλειδιού ή η άρση ενός ελαφρού αντικειμένου. Αντίθετα στην έσω επικονδυλίτιδα ο πόνος εμφανίζεται στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και του αντιβραχίου.
Αν η φλεγμονή επιμείνει και παραμείνει χωρίς θεραπεία επηρεάζεται τελικά και η δύναμη των μυών της περιοχής, με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της χρήσης του πάσχοντος χεριού.
Η διάγνωση τίθεται κατά κανόνα με την βοήθεια της λήψης του ιστορικού και την λεπτομερή κλινική εξέταση. Επίσης υπάρχουν μια σειρά κλινικών δοκιμασίων που θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν τα συμπτώματα του ασθενούς.
Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια ενός υπερήχου ή μιας μαγνητικής τομογραφίας για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων και την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ειδική εξέταση για την αγωγιμότητα των νεύρων (ηλεκτρομυογράφημα) για τον αποκλεισμό της πιθανότητας να υπάρχει πίεση σε αυτά.
Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας αρχικώς γίνεται με την αποφυγή της δραστηριότητας που την προκάλεσε. Στα αρχικά της στάδια η επικονδυλίτιδα αντιμετωπίζεται κατά κανόνα συντηρητικά. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση του άκρου και τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς και λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για ανακούφιση από τον πόνο. Σε επιμένουσες περιπτώσεις έχει θέση η φυσικοθεραπεία, με ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών, σε συνδυασμό με θεραπευτικό υπέρηχο. Η χρησιμοποίηση ενός ειδικού νάρθηκα για την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς ενώ οι πλειοψηφία των ασθενών παρατηρούν βελτίωση των συμπτωμάτων, υπάρχουν και αρκετοί στους οποίους ο πόνος επιδεινώνεται.
Μία νέα ριζική θεραπεία για την αντιμετώπιση της επικονδυλιτιδας είναι η τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων. Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην ικανότητα του ανθρωπίνου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του αποκλειστικά μέσα. Συνήθως απαιτούνται 2 με 3 εγχύσεις στην πάσχουσα περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θεραπεία της επικονδυλίτιδας είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, μέχρι ο ασθενής να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.
Όταν βελτιωθεί η κλινική εικόνα του ασθενούς, καλό είναι να συνεχιστούν οι ήπιες διατάσεις που ακολουθούνται από ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης και να ελαττωθούν οι κινήσεις που προκάλεσαν το πρόβλημα, διότι ενέχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσει και να γίνει χρόνιο.
Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά την επέμβαση γίνεται αφαίρεση του εκφυλισμένων ιστών και επανακαθήλωση του τένοντα στο οστό. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.
Ο ιατρός Γεώργιος Ροντογιάννης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε το 2012 έως και το 2021 στην Γερμανία, όπου και απέκτησε μεγάλη εμπειρία τόσο στον τομέα των αρθροπλαστικών και των αρθροσκοπήσεων όσο και σε αυτόν της τραυματολογίας.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε επιμελητής της κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital και παράλληλα διατηρεί ορθοπαιδικό ιατρείο στη Χαλκίδα.
Ιατρείο Χαλκίδας:
Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή
17:30-21:30 (κατόπιν ραντεβού)
Τηλ. επικοινωνίας:
2221021010
6986740252
Ιατρείο Οινοφύτων:
Τετάρτη / Σαββάτο κατόπιν ραντεβού
Τηλ. επικοινωνίας:
2262030928
6986740252
Χειρουργός ορθοπεδικός
Επιμελητής Metropolitan Hospital
Φαβιέρου 13, 34100 Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 2221021010
Κινητό: 6986740252
Web: https://georgiosrontogiannis.gr/
25ης Μαρτίου 24, Οινόφυτα
Τηλέφωνο: 2262030928
Κινητό: 6986740252
Web: https://georgiosrontogiannis.gr/
Iατρείο Χαλκίδα
Δευτέρα/ Τετάρτη/ Παρασκευή:
17:30 – 21:30 (κατόπιν ραντεβού)
Ιατρείο Οινοφύτων
Τετάρτη/ Σαββάτο:
09:30 – 13:30 (κατόπιν ραντεβού)
Ημέρες χειρουργείων
Τρίτη/ Πέμπτη