Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση που έφερε επανάσταση στον χώρο της Ορθοπαιδικής. Επέτρεψε σε εκατομμύρια ασθενείς να απαλλαγούν από τον πόνο και την δυσχέρεια στην βάδιση, προσφέροντάς τους μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, η αντικατάσταση, δηλαδή, μιας κατεστραμμένης άρθρωσης από τεχνητή ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και αποτελεί πλέον μια πολύ συνηθισμένη πλέον επέμβαση. Ετησίως πραγματοποιούνται παγκοσμίως περίπου ένα εκατομμύριο αρθροπλαστικές ισχίου, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το 2015 περίπου 13000 επεμβάσεις, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι πιο συχνές ενδείξεις αρθροπλαστικής ισχίου είναι οι ακόλουθες:
Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του φθαρμένου χόνδρου της κοτύλης καθώς και της κεφαλής του μηριαίου οστού. Στην συνέχεια τοποθετούνται τα υλικά της αρθροπλαστικής. Η πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στυλεό με κεφαλή (σφαίρα) και μια πρόθεση κοτύλης.
Ο ορθοπεδικός μπορεί να προσεγγίσει την άρθρωση του ισχίου μέσω διαφορετικών προσπελάσεων. Μπορεί να ακολουθήσει είτε μια ¨κλασσική¨ χειρουργική προσπέλαση, ή μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση (Minimal invasive surgery – MIS).
Η τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) ή Πρόσθια Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας, αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνική που έφερε επανάσταση στον χώρο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Με τις σύγχρονη χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας μειώνεται η τομή στο δέρμα (6-8 εκατοστά, σε σύγκριση με τα 15-20 εκατοστά της κλασικής μεθόδου). Το πραγματικό πλεονέκτημα όμως της μεθόδου κρύβεται κάτω από το δέρμα. Δεν υπάρχει καμία διατομή ή αποκόλληση μυών. Η προσπέλαση στην άρθρωση του ισχίου γίνεται διαμέσου των μυϊκών ομάδων σεβόμενοί την ανατομία.
Ως αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης του τραύματος:
Με τις κλασικές μεθόδους αρθροπλαστικής του ισχίου, ο ασθενής απαγορεύεται να κάνει μεγάλη κάμψη του ισχίου τις πρώτες μετεγχειρητικές εβδομάδες. Επομένως δεν μπορεί να καθίσει σε χαμηλά καθίσματα, ούτε να μπει και να βγει εύκολα από αυτοκίνητο, ενώ χρειάζεται πολύ προσοχή στην τουαλέτα. Αντίθετα, με τη μέθοδο AMIS μπορεί να κινήσει ελεύθερα την άρθρωση, χωρίς περιορισμούς, απλοποιώντας την μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Μετεγχειρητική ακτινογραφία 63χρονης ασθενούς με οστεοαρθρίτιδα (προσωπικό αρχείο)
Στο Νοσοκομείο Metropolitan Hospital υπάρχει το τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ που μας δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης επεμβάσεων ρομποτικά υποβοηθούμενης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
Ο ιατρός Γεώργιος Ροντογιάννης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε το 2012 έως και το 2021 στην Γερμανία, όπου και απέκτησε μεγάλη εμπειρία τόσο στον τομέα των αρθροπλαστικών και των αρθροσκοπήσεων όσο και σε αυτόν της τραυματολογίας.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε επιμελητής της κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital και παράλληλα διατηρεί ορθοπαιδικό ιατρείο στη Χαλκίδα.
Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή
17:30-21:30 (κατόπιν ραντεβού)
Τηλ. επικοινωνίας:
2221021010
6986740252
Χειρουργός ορθοπεδικός
Φαβιέρου 13, Χαλκίδα 34 100
2221021010
6986740252
Φαβιέρου 13, 34100 Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 2221021010
Κινητό: 6986740252
Web: https://georgiosrontogiannis.gr/
Δευτέρα/ Τετάρτη/ Παρασκευή:
09:00 – 13:00 Εξωτερικά ιατρεία Metropolitan Hospital
17:30 – 21:30 Ιατρείο Χαλκίδα
(κατόπιν ραντεβού)
Τρίτη/ Πέμπτη:
Ημέρες χειρουργείων