Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελεί μια ομάδα τεσσάρων μυών (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, έλασσον στρογγύλος), οι τένοντες των οποίων συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα κοινό τένοντα με τη μορφή πετάλου. Οι τένοντες των μυών του στροφικού πετάλου καταφύονται στην κεφαλή του βραχιονίου οστού, και είναι υπεύθυνοι τόσο για την σταθεροποίηση του ώμου, όσο και για την ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις του βραχιονίου. Ως ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου ονομάζεται η διακοπή της συνέχειας ενός ή περισσοτέρων τενόντων του πετάλου.
Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί να είναι είτε τραυματικής είτε εκφυλιστικής αιτιολογίας.
Συγκεκριμένοι μηχανισμοί κακώσεων μπορεί να οδηγήσουν σε μια τραυματική ρήξη του στροφικού πετάλου. Η ρήξη μπορεί επίσης να συνοδεύει ένα εξάρθρημα ώμου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η ρήξη είναι κατά κανόνα αποτέλεσμα μιας προοδευτικής εκφύλισης των ιστών λόγω μικροτραυματισμών, μειωμένης αιμάτωσης κτλ. Συνήθως αυτοί οι ασθενείς αδυνατούν να προσδιορίσουν κάποιο τραυματικό συμβάν.
Πολλοί ασθενείς με μικρές ρήξεις εκφυλιστικού τύπου παραμένουν ασυμπτωματικοί. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς με μεγαλύτερες ρήξεις έχουν σαν κύριο σύμπτωμα τον έντονο πόνο. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου, συχνά όμως αντανακλά στην περιοχή της ωμοπλάτης ή του βραχιονίου.
Στις περιπτώσεις πλήρης ρήξης του στροφικού πετάλου και αναλόγως της εντόπισης της βλάβης, εμφανίζεται αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου ή ελάττωση της δύναμης κατά την εκτέλεση στροφικών κινήσεων.
Η διάγνωση τίθεται κατά κανόνα με την βοήθεια της λεπτομερούς κλινικής εξέταση. Ο απεικονιστικός έλεγχος με την διενέργεια υπερήχου και μαγνητικής τομογραφίας όχι μόνο επιβεβαιώνει την διάγνωση, αλλά παρέχει πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την θέση και το μέγεθος της βλάβης, την παρουσία συνοδών κακώσεων αλλά και την μυϊκή ατροφία. Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό της ιδανικής θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή.
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Ιδανικοί ασθενείς για συντηρητική θεραπεία είναι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με μικρές, μερικού πάχους ρήξεις και αποδεκτή λειτουργικότητα του ώμου. Οι βασικοί πυλώνες της συντηρητικής θεραπείας είναι η ανάπαυση, η τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς, ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. η χρήση αναλγητικών καθώς και η τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων ή κορτικοστεροειδούς υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.
Εάν η βλάβη είναι αρκετά μεγάλη ή αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση μέσω αρθροσκόπησης ώμου. Η επέμβαση γίνεται μέσω 3 – 4 πολύ μικρών τομών στο δέρμα. Με το αρθροσκόπιο ο χειρουργός εντοπίζει την βλάβη, η οποία και αποκαθίσταται με ειδικά εργαλεία και άγκυρες.
Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι μια παραμελλημένη κάκωση του στροφικού πετάλου μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μια μη αναστρέψιμη ατροφία και λιπώδη διήθηση του μυός, καθιστώντας την αρθροσκοπική επιδιόρθωση πρακτικά αδύνατη.
Ο ιατρός Γεώργιος Ροντογιάννης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε το 2012 έως και το 2021 στην Γερμανία, όπου και απέκτησε μεγάλη εμπειρία τόσο στον τομέα των αρθροπλαστικών και των αρθροσκοπήσεων όσο και σε αυτόν της τραυματολογίας.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε επιμελητής της κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Metropolitan Hospital και παράλληλα διατηρεί ορθοπαιδικό ιατρείο στη Χαλκίδα.
Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή
17:30-21:30 (κατόπιν ραντεβού)
Τηλ. επικοινωνίας:
2221021010
6986740252
Χειρουργός ορθοπεδικός
Φαβιέρου 13, Χαλκίδα 34 100
2221021010
6986740252
Φαβιέρου 13, 34100 Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 2221021010
Κινητό: 6986740252
Web: https://georgiosrontogiannis.gr/
Δευτέρα/ Τετάρτη/ Παρασκευή:
09:00 – 13:00 Εξωτερικά ιατρεία Metropolitan Hospital
17:30 – 21:30 Ιατρείο Χαλκίδα
(κατόπιν ραντεβού)
Τρίτη/ Πέμπτη:
Ημέρες χειρουργείων